Show Menu

Oranje

oranje br-a-3b-oranjeoranje br-ik ben alexander-b

In 1984 werd ik gevraagd om Het aanzien van Oranje te maken: een boek van de Oranjes vanaf Willem van Oranje (1533-1584) tot prins Willem-Alexander (1967). Het boek werd uitgegeven ter gelegenheid van de vierhonderdste sterfdag van de Vader des Vaderlands. Het was voor mij, ondanks het feit dat ik geschiedenis had gestudeerd, een goeddeels onbekend terrein. Sinds die uitgave ben ik mij met de geschiedenis van het Nederlandse koningshuis bezig blijven houden.

Ik heb artikelen geschreven en interviews gedaan voor het tijdschrift Vorsten; voor de NOS heb ik documentaires gemaakt over leden van het Nederlandse koningshuis en over de afzonderlijke Oranjes heb ik diverse delen in de aanzienreeks geschreven, zoals Het aanzien van Juliana, Het aanzien van Bernhard, Het aanzien van Beatrix en Het aanzien van Willem-Alexander. En daarnaast verzorgde ik nog diverse andere publicaties, zoals een portret ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van toen nog prins Willem-Alexander: Ik ben Alexander, klaar voor de troon. Ook zat ik in de kernredactie van de Winkler Prins Encyclopedie Koninklijk Huis, die in 2005 is verschenen ter gelegenheid van het zilveren regeringsjubileum van koningin Beatrix.

oranje br-a-1a-julianaoranje br-a-1b-bernhardoranje br-a-2a-beaoranje br-a-2b-claus

 

 

 

 

 

 

oranje br-a-3a-waAls koningshuisspecialist ben ik regelmatig te gast bij op radio en televisie bij grote koninklijke gebeurtenissen. Zo gaf ik onder meer op Radio1 commentaar bij de troonswisseling in 2013; was ik bij Nieuwsuur na het skiongeluk van prins Friso in 2012 en zat ik in het extra journaal op Nederland 1 direct na diens overlijden een jaar later.